);

Kuukauden rohdoskasvina on ensimmäisenä esittelyvuorossa koivu. Koivu on aivan varmasti kaikille tuttu puu, mutta tunnetko sen käyttötarkoituksia ravintona tai rohdoksena?

Kansanperinteessä koivu edustaa puhtautta, hyvyyttä ja naisellisuutta. Jo koivun tuoksu tuo mieleen kesäiset saunaillat ja koivuvihdat ovat osa suomalaisuutta ja perinteitä. Vihtominen puhdistaa, virkistää verenkiertoa ja rentouttaa kipeitä lihaksia.

Koivusta voidaan hyödyntää kaikkia sen osia. Keväällä huhti-toukokuussa on mahlanvalutuksen aika. Mahlasta voit lukea lisää täältä. Kun mahlanvalutuksen aika on ohi, puhkeavat ravinnepitoiset hiirenkorvat puihin. Koivun nuorilla lehdillä on käyttöä ravintona ja vanhempia lehtiä voi käyttää rohdostarkoituksiin. Saamelaiset punovat koivun juuresta käyttöesineitä, kuten astioita ja koruja. Myös tuohesta on perinteisesti valmistettu tarve-esineitä ja koristeita.

KOIVUNLEHTIEN KÄYTTÖ RAVINTONA

Koivun lehdet sisältävät mm. runsaasti C-vitamiinia, haihtuvia öljyjä, kivennäisaineita ja fenoleja. Rauduskoivun lehtien C-vitamiinipitoisuus on korkeampi, kuin hieskoivussa. Ne ovat antioksidanttisia ja kohottavat immuunipuolustusta.

Koivun lehtiä voi alkukesästä käyttää ravinnoksi. Kun lehdet ovat vielä nuoria ja pehmeitä, niitä voi napostella sellaisenaan, lisätä tuoreena salaatteihin tai leivän päälle. Niitä voi myös säilöä pakastamalla. Koivun lehtiä voi lisätä vihermehuihin tai niistä voi valmistaa esimerkiksi jääteetä, jonka reseptin löydät hieman alempaa tästä postauksesta. Hiirenkorvia käytetään samalla tavalla kuin nuoria lehtiäkin.

Koivunlehdet sopivat kuivattuina viherjauheeseen muiden yrttien kaveriksi. Kannattaa kuitenkin odottaa lehtien kasvamista hieman isommiksi, sillä liian nuorena kuivatut lehdet tummuvat herkästi. Koivunlehdillä voi maustaa keittoja, kasvispihvejä ja -patoja sekä kastikkeita. Kokeile lehtiä myös yrttisuolaan, jota voit käyttää ruuanlaitossa tai pöytämausteena.

Muistathan pyytää maanomistajilta luvan koivun lehtien keräämiseen, sillä ne eivät kuulu jokamiehen oikeuden piiriin.

VALMISTA KOIVUNLEHDISTÄ IHANAN RAIKASTA JÄÄTEETÄ

Tarvitset:
2-3 desilitraa koivunlehtiä
1 litra vettä
aromikasta ja puhdasta Lapin Villikukkahunajaa maun mukaan

Kiehauta vesi, lisää koivunlehdet ja sekoita. Anna hautua kannen alla 15-20 minuuttia. Siivilöi lehdet pois ja sulata hunaja teehen. Jäähdytä ja viilennä jääkaapissa. Nauti kylmänä. Halutessasi voit puristaa mukaan vielä sitruunan mehua tai lisätä koivunlehtien joukkoon sitruunamelissaa.


KOIVUNLEHDET ROHDOKSENA

Koivunlehdet sisältävät paljon vaikuttavia aineita, joten niillä on moninaisia käyttökohteita rohdoksena.

Koivunlehdissä on salisylaatteja ja siitä johtuen ne lievittävät kipua. Niistä voi valmistaa salvaa yksin tai yhdessä muiden kipua lievittävien yrttien kanssa lihaskipuihin ja kolotuksiin, iskiakseen, fibromyalgiakipuihin sekä reumaattisiin vaivoihin. Koivusalvaa tai -teetä voi käyttää ulkoisesti ihottumiin tai pienille haavoille.

Saunassa voit hemmotella jalkojasi virkistävällä ja kolotuksia helpottavalla jalkakylvyllä. Jalkakypyä varten voit keittää vahvaa koivuteetä ja siivilöidä lehdet pois tai lisätä tuoreita tai kuivattuja lehtiä suoraan vatiin.

Koivunlehdillä on diureettinen eli nesteitä poistava vaikutus. Tämä lisää hien- ja virtsaneritystä, mutta pistää myös kuona-aineet liikkeelle. Koivun lehdillä hoidetaan munuais- ja virtsatievaivoja. Olen kokenut toimivaksi yrttisekoitukseksi virtsatietulehduksen hoitoon koivun lehdistä sekä kanervan ja kultapiiskun kukista valmistetun teen. Miten luonnonlääke voikaan maistua niin hyvältä! Toinen hyväksi kokemani yrttiyhdistelmä tähän vaivaan on koivun ja puolukan lehdet. Diureettinen vaikutus on eduksi myös kuumeen hoidossa.

Koivunlehdet alentavat verenpainetta, irrottavat limaa hengitysteistä ja ehkäisevät tulehduksia. Diabeetikoille liian runsas lehtiteen nauttiminen voi aiheuttaa nopeaa verensokerin laskua.


KOIVUNLEHTIÄ PÄÄNAHAN ONGELMIIN

Koivun lehdillä on käyttöä myös omatekoisen kosmetiikan raaka-aineena. Ne sopivat hyvin hiustuotteisiin, kuten hiushuuhteiksi tai shampooseen tummille hiuksille. Koivun lehdillä on hiusten lähtöä ja hilsettä ehkäisevä vaikutus. Koivunlehdet sopivat kasvovesiin niiden ihohuokosia supistavien ja rauhoittavien ominaisuuksiensa vuoksi.


HEMMOTTELEVA KOIVUNLEHTI-KÄSIHAUDE

Käsihauteen valmistaminen on hyvin yksinkertaista. Tarvitset siihen vain vettä, koivunlehtiä ja harsokangasta tai kuituliinaa. Keitä koivunlehdistä vahvaa teetä. Anna jäähtyä. Kasta harsokangas tai kuituliina teehen ja rutista ylimääräinen vesi pois. Kieputa kangas tai liina käsiesi ympärille ja anna hautua 15-20 minuuttia.

Jatkossa kirjoitan kuukauden rohdoskasveista viikkokirjeessäni. Mikäli haluat lukea villiyrteistä ja rohdosyrteistä, saada reseptejä kokeiltavaksi ja päästä osalliseksi vain listalaisille tarkoitettuihin etuihin, liity sähköpostilistalleni täältä.

Lue myös:

Ensiapua yrteillä – kokoa oma mukana kulkeva yrttihoitolaukku

Parantava pihka – luonnollinen apu kesäihon hoitoon

Valmistaudu kevääseen nyt – uusi villiyrttikirja on täällä!