);

Joulutunnelman tuojan roolissa ovat hyvin vahvasti myös tietyt tuoksut ja maut. Joulumausteilla loihditaan eksoottista makua juhlakauden ruokiin ja lämpimiä muistoja tuleville vuosille. Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että niillä tutuilla keittiön kaapista löytyvillä mausteillakin voisi olla muutakin käyttöä kuin ruokien maustaminen? Tutuilla joulumausteilla kuten kanelilla, neilikalla, inkiväärillä ja kardemummalla on monenlaisia vaikutuksia hyvinvointiimme. Ne ovat kaikki lämmittäviä, vastustuskykyä kohottavia, ruuansulatusta tukevia ja kipua lievittäviä.

Tästä postauksesta voit lukea joulumausteiden rohdosvaikutuksista ja oppia käyttämään näitä mausteita tänä jouluna ihan uusilla tavoilla.

KANELI

Kanelia on käytetty rohdoksena jo tuhansia vuosia niin itä- kuin länsimaissakin. Perinteisesti kanelia on käytetty vilustumisissa sen lämmittävän luonteen vuoksi. Sillä on helpotettu myös ruuansulatusvaivoja.

Kanelilla on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia sekä se torjuu bakteereita, sieniä ja viruksia. Kaneli on vahvasti antioksidanttinen. Kaneli voi auttaa alentamaan verenpainetta ja kolesterolia sekä tasaamaan verensokeria.

Kanelin eteerinen öljy lisää aistillisuutta ja sen uskotaan lisäävän myös seksuaalista kyvykkyyttä.

Kanelia käytettäessä kannattaa suosia arvokkaampaa ceyloninkanelia (Cinnamomum zeylanicum / C. verum), joka ei sisällä juurikaan maksaa kuormittavaa kumariinia. Halvemmassa ja yleisemmässä kassiankanelissa (C. cassia) kumariinia on runsaasti.

MAUSTENEILIKKA

Mausteneilikka on myrttikasvien heimoon kuuluva puu, jonka kuivattuja kukkia käytetään rohdoksena.

Neilikalla on kanelin tavoin korkea antioksidanttipitoisuus. Se myös ehkäisee tulehduksia ja estää sienten ja bakteerien kasvua. Neilikasta on apua tilapäisesti hammassäryn hoidossa ja ientulehdusten lievittämisessä. Neilikka on kanelin tavoin lämmittävä ja sitä on käytetty vilustumisten hoidossa. Neilikan kipua lievittävä vaikutus on hyödyksi kurkkukivun hoidossa kurlausvetenä ja sen limaa irrottava vaikutus helpottaa hengitystievaivoja, kuten limaista yskää. Valmista neilikasta hoitoöljyä hellimään kipeitä lihaksia tai helpottamaan reumaattisia kipuja. Neilikkatee helpottaa ruuansulatusvaivoja, pahaa oloa sekä ripulia.

Itäisissä maissa mausteneilikka on tunnettu myös lemmenrohtona, jonka uskotaan lisäävän seksuaalista halukkuutta ja auttavan impotenssiin.

Neilikan eteerinen öljy lämmittää ja rentouttaa väsyneitä lihaksia, lievittää stressiä ja kohottaa mielialaa sekä tukee vastustuskykyä.

KARDEMUMMA

Inkiväärin sukulainen kardemumma on Tuhannen ja yhden yön tarinoissakin usein mainittu ja arvostettu antioksidanttipitoinen itämaiden mauste.

Kardemumma helpottaa ruuansulatusvaivoja, pahoinvointia, kuukautiskramppeja ja päänsärkyä. Se lämmittää kehoa, elävöittää verenkiertoa ja tasaa verenpainetta. Kardemumma tehostaa munuaisten toimintaa ja puhdistaa kehoa kuona-aineista. Sitä käytetään myös hengitystievaivojen hoidossa ja vahvojen antibakteeristen ominaisuuksiensa vuoksi se sopii hyvin kurkun kurlausvedeksi.

Kardemumman eteerisellä öljyllä on stimuloivia, aistillisuutta sekä seksuaalista halukkuutta lisääviä vaikutuksia.

FENKOLI

Aromaattinen maustefenkoli on viljelyskasvi, josta käytetään rohdoksi siemeniä. Fenkoli on tunnettu rohto erilaisiin vatsavaivoihin. Se helpottaa turvotusta, ruuansulatusvaivoja, ilmavaivoja sekä vatsakipuja. Fenkolilla on käyttöä myös hengitystievaivoissa, sillä on liman eritystä lisäävä ja bakteereita tuhoava vaikutus. Fenkoli lievittää kuukautisvaivoja ja tasapainottaa kuukautiskiertoa. Fenkoliteen juominen on hyödyllistä imettäville äideille, sillä se lisää maidontuotantoa.

Fenkolin eteerinen öljy tasapainottaa mieltä, maadoittaa, tukee muistia ja edistää keskittymiskykyä.

INKIVÄÄRI

Inkivääri on Aasiasta kotoisin oleva ruohovartinen kasvi. Rohdoksi käytetään sen juurakkoa.

Inkivääri on koko kehoa lämmittävä ja yleiskuntoa kohottava rakkauden yrtti. Sillä on satojen vuosien käyttöhistoria lemmenruokana ympäri maailmaa. Inkivääri antaa voimaa ja virkeyttä. Se parantaa verenkiertoa ja energioiden virtausta, edistää aineenvaihduntaa sekä tukee sydämen toimintaa. Inkivääri helpottaa pahoinvointia ja tukee ruuansulatusta. Sillä on tulehduksia ehkäiseviä ja kipua lievittäviä ominaisuuksia. Inkivääri myös vahvistaa vastustuskykyä ja lievittää flunssan oireita tehokkaasti.

Inkiväärin eteerinen öljy rohkaisee, antaa itsevarmuutta, lisää seksuaalista halukkuutta sekä lievittää stressin ja alakulon tunteita.

MUSKOTTIPÄHKINÄ

Muskottipähkinöitä saadaan alunperin Maustesaarilta kotoisin olevista muskottipuista. Antioksidanttisen ja kehoa kuona-aineista puhdistavan muskottipähkinän rohdoskäytöllä on tuhansien vuosien historia.

Muskottipähkinä rauhoittaa ja edistää levollista unta. Se lisää verenkiertoa ja tehostaa munuaisten toimintaa. Muskottipähkinä tukee vatsan toimintaa, helpottaa ilmavaivoja ja ähkyn tunnetta. Muskottipähkinä on hyödyllinen myös iho-ongelmien, kuten aknen, hoidossa sen tulehdusta lievittävien ominaisuuksiensa vuoksi. Se myös lievittää kipua ja helpottaa hammassärkyä.

Muskottipähkinän eteerinen öljy energisoi ja kohottaa mielialaa, stimuloi aisteja, lievittää stressiä ja ahdistuneisuutta sekä tukee henkisestä uupumuksesta palautumista.

Lue myös:

Flunssan luonnonmukainen hoito yrttien avulla

Ensiapua yrteillä – kokoa oma mukana kulkeva yrttihoitolaukku

Eteeriset havupuuöljyt maadoittavat ja rauhoittavat mieltä

Kanelia (cinnamon bark), neilikkaa (clove), kardemummaa (cardamom), fenkolia (fennel), inkivääriä (ginger) ja muskottipähkinää (nutmeg) on saatavana myös Young Livingin eteerisinä öljyinä. Näitä diffuuserissa höyryttämällä saa luotua takuuvarmasti kotiin jouluisen tuoksun!