);

Tiedätkö sen tunteen, kun pitäisi lähteä reissuun ja stressiä pukkaa? Kun kesäflunssa meinaa pilata juuri alkaneen loman? Tai metsäretken jälkeen iho on täynnä kutisevia hyttysenpistoja?

Se on kai jokin kirjoittamaton sääntö, että aina kotoa pois ollessa sattuu ja tapahtuu tai juuri silloin meinaa tulla kipeäksi. Näin on käynyt meille monet kerrat. Siitä syystä olenkin koonnut meidän perheelle hoitolaukun, joka sisältää kuivattuja yrttejä pienissä pusseissa, teesiivilän ja salvoja tälläisten tilanteiden varalle.

Hyvin harvoin käytämme apteekin lääkkeitä. Kaikki pyritään hoitamaan ensisijaisesti luonnonmukaisilla rohdoksilla. Kotona ollessa meillä on käytössä tietenkin laajempi valikoima ihania hoitavia yrttejä. Retkillä tai pidemmillä reissuilla ei koko yrttihyllyn sisältöä kuitenkaan viitsi kantaa mukana.

Olen valinnut tähän muutamat meidän perheen suosikkiyrtit ja -tuotteet, joista saa helpotusta monipuolisesti erilaisiin tilanteisiin. Näillä pääset myös alkuun kootessasi omaa, teidän perheelle sopivaa yrttihoitolaukkua.

MITÄ MEIDÄN PERHEEN HOITOLAUKUSTA LÖYTYYKÄÄN?

Hunaja:
Kun kurkku tuntuu karhealta tai yskittää, hunaja helpottaa. Ota 1-2tl hunajaa tarpeen mukaan.

Tämä on jostain kumman syystä Menninkäispojan lempparirohdos. Vaikkei yskittäisikään ja hunajaa tekee mieli, niin hän kyllä keksii keinot. Muutama tekoyskähdys ja surkealla äänellä ”Äiti, minua yskittää, sinun pitää antaa minulle hunajaa.”

On kuitenkin hyvä muistaa, että hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaille lapsille.

Siankärsämö:
Siankärsämön kukat ovat suosikkirohdokseni flunssan oireiden lievityksessä. Heti, kun ensimmäisiä merkkejä flunssasta ilmaantuu, keitän kukista teetä. Sitä juodaan muutama kupillinen päivässä ja yleensä flunssa ei kunnolla edes ehdi puskea päälle.

Siankärsämön kukkien maku on hyvin ryytimäinen, se ei mielestäni ole kovin miellyttävä. Makua voi parantaa esimerkiksi lisäämällä teehen hunajaa ja tuoretta inkivääriä. Hunaja ja inkivääri myös tehostavat tämän yrttiteen vaikutusta flunssan nujertamisessa.

Siankärsämön kukista voi tehdä myös puhdistavaa haavasuihketta. Kukista keitetään vahvaa teetä, jota voi suihkuttaa haavoihin. Vesipohjaisena tämä ei kuitenkaan säily kovin hyvin, vain parisen päivää jääkaapissa.

Siankärsämö saattaa aiheuttaa allergisia oireita mykerökukka-allergikoille.

Kamomilla:
Kamomilla on ihana rauhoittava yrtti koko perheen käyttöön. Se sopii hyvin lempeäksi iltateeksi pitkän päivän jälkeen. Kamomillatee rauhoittaa niin isojen kuin pientenkin mielet ennen unten maille käymistä.

Kamomillan haihtuvat öljyt auttavat höyryhengitettynä flunssan torjunnassa.

Kamomillan kukista keitetyllä teellä voi myös hoitaa alkavaa silmätulehdusta. Kasta viileään teehen kangaspala tai vanulappu ja pyyhi silmiä useita kertoja päivässä.

Auringonpolttamaa ihoa voi hoitaa sivelemällä ihoalueelle viileää kamomillateetä.

Kamomilla saattaa aiheuttaa allergisia oireita mykerökukka-allergikoille.

lehmuksenkukkatee

Lehmus:
Lehmuksen kukista keitetyllä teellä hoidetaan yskää ja muita vilustumisoireita. Lehmuksenkukkatee myös lisää hikoilua ja näin alentaa kuumetta. Flunssan oireiden ilmaantuessa keitänkin yleensä Menninkäispojalle yrttiteesekoituksen, joka sisältää lehmuksen, mustaseljan ja kamomillan kukkia. Annan teen hautua vain noin 2 minuuttia, jottei siitä tule liian kitkerän makuista. Makeuttajaksi tietysti vielä hunajaa. Tee maistuu paremmalle ja saadaan hunajan hyödytkin vielä mukaan.

Lehmuksenkukkateellä voi hoitaa ulkoisesti myös auringonpolttamaa ihoa tai lievittää hyönteisten pistojen aiheuttamaa kutinaa.

Mustaselja:
Mustaseljan kukilla on hiostava vaikutus eli ne sopivat erityisesti kuumeen alentamiseen.

Mustaseljankukkateellä on myös rauhoittava vaikutus, ja se sopii myös lapsille käytettäväksi.

METSÄN EMÄNNÄN YRTTISALVAT

Ja tietenkin meillä on monipuolisessa ja lähes päivittäisessä käytössä omat salvat.

Metsän Emännän Pihkasalva:
Meidän suosikkituote ihan kaikenlaisiin ihovaurioihin!

Kaunis ja vehreä Lapin kesä on täynnä lenteleviä kiusankappaleita. Hyönteisten pistojen ja paarman puremien kutina lievittyy pihkasalvalla.

Retkillä kengät hankaa rakon kantapäihin tai Menninkäispoika kompuroi ja saa naarmun polveensa. Pihkasalva on oiva apu näihinkin.

Mesiangervo-kamomillasalva:
Pitkät pyörälenkit ja kasvimaalla häärääminen tuntuu iltaisin kaikenlaisina kolotuksina jäsenissä. Mesiangervo ja kamomilla hellivät kireitä lihaksia.

Mesiangervo-kamomillasalva sisältää myös rosmariinin eteeristä öljyä, joka tukee mesiangervon ja kamomillan vaikutuksia.

Onko sulla omia suosikkiyrttejä, joita käytät tietynlaisissa tilanteissa ja joita löytyy aina käden ulottuvilta?

Lue myös:
Parantava pihka – luonnollinen apu kesäihon hoitoon
Kuukauden rohdoskasvi – Koivu
Voikukan juuri hellii maksaa ja maistuu kahvin ystäville