Mehiläisvahakynttilän palaessa huoneilman täyttää lempeä, mieto ja makea tuoksu. Mehiläisvahakynttilät eivät päästä huoneilmaan haitallisia aineita ja niillä on ilmaa puhdistava vaikutus. Aikanaan mehiläisvahakynttilät olivat kuninkaallisten, aatelisten ja kirkon suosiossa, nykyään mehiläisvahakynttilöistä pääsee nauttimaan ihan jokainen.
Tutkimuksien mukaan kynttilöiden palaessa huoneilmaan leviää haitallisia pienhiukkasia. Näiden pienhiukkasten haittoja on verrattu jopa passiiviseen tupakointiin tai pakokaasujen hengittämiseen. Ja mitä enemmän kynttilöitä palaa samanaikaisesti, sitä suurempia määriä pienhiukkasia syntyy. Niiden yhteyksistä myös astmaan ja hengitystieinfektioihin on annettu varoituksia. Mutta kynttilöiden raaka-aineella on merkitystä huoneilman ja turvallisuuden kannalta.
Halvin ja suosituin kynttilöiden raaka-aine on parafiini. Parafiiniä saadaan öljynjalostuksen sivutuotteena, joten ekologisuudenkin kannalta sitä olisi syytä välttää käyttämästä. Parafiini on melko pehmeää materiaalina, joten se vaatii seurakseen jotain muutakin. Parafiinin palaessa leviää huoneilmaan myös nokea ja monia muita haitallisia aineita.
Toinen yleisesti käytetty kynttilöiden valmistusmateriaali on steariini. Se on parafiinia kalliimpi raaka-aine. Steariinikynttilät palavat parafiinikynttilöitä kauemmin ja ovat ilmanlaadun kannalta parempi vaihtoehto. Steariinia valmistetaan usein eläinrasvasta, kuten talista, mutta kasviperäinen vaihtoehtokin on olemassa. Tosin sen ongelmat ekologisuuden kannalta johtuvat siitä, että se valmistetaan palmuöljystä.
Mehiläisvahakynttilöiden etuja muihin raaka-aineisiin nähden
Mehiläisvahakynttilä on ekologinen valinta. Mehiläisvahaa on saatavana kotimaisilta mehiläistarhoilta ja sitä syntyy mehiläishoidon sivutuotteena. Työläis-mehiläiset erittävät vahaa takaruumiinsa vaharauhasista ja vahasta mehiläiset rakentavat pesäänsä hunajakennoja. Mehiläiset peittävät myös vahalla valmista hunajaa. Loppukesällä valmiit, mehiläisvahalla peitetyt hunajakennot kerätään pesistä. Ennen hunajan linkousta mehiläisvaha kuoritaan pois kennojen päältä ja puhdistetaan. Puhdistettua mehiläisvahaa voi käyttää jatkojalostukseen esimerkiksi kosmetiikkaan tai kynttilöihin.
Mehiläisvahakynttilöiden paloaika on pitkä verrattuna tavallisiin kynttilöihin. Ne palavat puhtaasti, eivätkä levitä huoneilmaan haitallisia aineita. Näin ollen ne sopivat myös usein astmaatikoille tai kemikaaliyliherkille. Mehiläisvahakynttilät palavat kauniisti, eivätkä valuta. Ja niistä leviää ihanan hento, hunajainen tuoksu huoneilmaan.
Kynttilän hinta siis jo kertoo paljon siinä käytetyistä raaka-aineista. Mehiläisvaha on arvokasta ja ostamalla kotimaisia mehiläisvahakynttilöitä tuet myös mehiläistarhaajia sekä pienyrittäjiä.
Kynttilöiden polttaminen luo rauhallista ja lempeää tunnelmaa pimeneviin iltoihin. Meidän perheessä kynttilöiden polttaminen on kuitenkin vähentynyt huomattavasti pienten lasten myötä. Syystä että kynttilät pitäisi sijoittaa lähes katonrajaan, jotta niiden polttaminen olisi turvallista. Mutta silloin tällöin kynttilöitä poltetaan, esimerkiksi juhlapäivinä ruokapöydässä tai saunassa tunnelmanluojana. Meidän talossa kynttilät ovat aina mehiläisvahasta valmistettuja. Keittiön pöydällä palaa useimmiten perinteinen kruunukynttilä. Olohuoneen hyllyltä löytyy koristeena somia käpy-kynttilöitä ja lipaston päällä komeilee iso saniais-kuvioinen kynttilä. Lahjaksi olen antanut pieniä ja söpöjä pöllöjä. Kauniit mehiläisvahakynttilät ovat ilo silmälle pelkkinä koristeinakin. Ehkäpä jonain päivänä ne pääsevät käyttöönkin, kun lapset ovat kasvaneet hieman isommiksi.
Tykkäätkö sinä polttaa kynttilöitä? Kiinnitätkö huomiota siihen, mistä raaka-aineista kynttilä on valmistettu?
Lue myös:
Eteeriset havupuuöljyt maadoittavat ja rauhoittavat mieltä