);

Rakastan aitoja ja puhtaita eteerisiä öljyjä. Sitä, miten eteeriset öljyt hivelevät hajuaistiani ja tuovat mieleen muistoja hetkistä, tunnelmista ja paikoista. Eteeriset öljyt vaikuttavat meihin hengitettyinä tuoksuina tai ihon verenkierron kautta. Tuoksutellessamme eteerisiä öljyjä niiden pienen pienet molekyylit kulkeutuvat nenän kautta aivojen limbiseen järjestelmään ja vaikuttavat sitä kautta koko kehoomme. Eteerisistä öljyistä voi saada tukea niin fyysisesti kuin tunteiden tasollakin. Eteerisiä havupuuöljyjä voi käyttää tuoksuttelemalla, diffuuserissa huoneilmaan höyrytettynä tai iholle laimennettuna paikallisesti.

Mielenmaisemaani kuuluu pohjoinen metsä ja myös havutuoksuilla on erityinen paikka sydämessäni. Havutuoksut henkivät rauhaa, pohjoista voimaa ja mystistä metsän henkeä.

”Mielenmaisemaani kuuluu pohjoinen metsä ja myös havutuoksuilla on erityinen paikka sydämessäni. Havutuoksut henkivät rauhaa, pohjoista voimaa ja mystistä metsän henkeä.”

Käytän havupuiden eteerisiä öljyjä silloin, kun mieleni kaipaa rauhoittumista tai läsnäoloa tähän hetkeen. Kun asiat tuntuvat kaatuvan päälle ja mieli on maassa. Tai kun en syystä tai toisesta pääse metsään, vaikka haluaisin. Saunassa löylytuoksuksi valikoituu hyvin usein jokin havutuoksuista. Havupuuöljyjä tuoksutellessani yksi mieleen nousevista mielleyhtymistä on juurikin sauna – rentouttava ja rauhoittava elämys, hetki omaa aikaa lempeässä lämmössä, kaikessa hiljaisuudessa kynttilän valossa. Saunassa puhdistuu keho ja mieli.

Havupuuöljyjä saadaan useista eri havupuista, kuten kuusesta, männystä, katajasta ja sypressistä. Ne höyrytislataan puiden neulasista, oksista tai pihkasta. Eri havupuiden öljyillä on kaikilla samankaltaisia vaikutuksia. Eteeriset havupuuöljyt rauhoittavat ja maadoittavat mieltä. Niillä on mielialaa kohottava ja voimaannuttava vaikutus. Kaikki havutuoksut myös ovat hyödyksi hengitysteille ja lihaksille.

Mitä muita vaikutuksia eteerisillä havupuuöljyillä on? Olen valinnut esiteltäväksi omat suosikkini havupuuöljyistä. Lue vinkit ja vaikutukset alta ja ota iki-ihanat eteeriset havupuuöljyt käyttöösi.

MÄNTY (Pine):

Männyn eteerinen öljy lisää motivaatiota, tehostaa keskittymiskykyä ja kohottaa mielialaa. Se antaa voimaa ja tasapainottaa mieltä. Mänty on ehdoton suosikkini löylytuoksuna niin kesällä kuin talvellakin.

Mänty avaa hengitysteitä ja tukee hengityselinten toimintaa diffuuserissa käytettynä tai höyryhengitettynä. Hierontaöljyn seassa mänty hellii ja rentouttaa kireitä lihaksia.

Mänty on puhdistava ja voimakkaasti antiseptinen. Käytän mäntyä usein myös siivouspäivinä yhdessä sitruunan kanssa. Joko diffuuserissa tai imuroidessa pölypussissa raikastamaan huoneilmaa.

KUUSI (Northern Lights black fir & Idaho blue spruce):

Kuusen eteeristä öljyä saadaan useista eri lajikkeista, jotka ovat vaikutuksiltaa samankaltaisia. Eteerisen öljyn valmistuksessa hyödynnetään koko puu, sillä höyrytislaukseen käytetään kuusen kaikkia osia.

Kuusen raikas ja puhdas tuoksu elävöittää aisteja ja vie mielen hiihtoretkelle talviseen kuusimetsään tähtikirkkaana yönä tai joulukuusen hakureissulle lähimetsään. Kuusen eteerinen öljy voimaannuttaa, rauhoittaa ja juurruttaa tähän hetkeen. Se kohentaa itseluottamusta, parantaa intuitiota ja avaa mieltä meditoidessa. Kuusen eteerinen öljy on hyödyllinen myös tunnelukkojen kanssa työskennellessä.

Hieronnassa käytettynä kuusen eteerinen öljy lämmittää ja rentouttaa väsyneitä lihaksia. Kokeile kuusta myös jalkakylvyssä saunan lämmössä.

Ihonhoidossa kuusen eteerinen öljy on hyödyksi kuivalle iholle. Voit lisätä kuusen eteeristä öljyä perusvoiteen sekaan tai valmistaa itse ihonhoitoöljyä.

SYPRESSI (Cypress):

Sypressin eteerinen öljy höyrytislataan sypressipuun oksista.

Sypressi antaa lohtua ja luo turvallisuuden tunnetta vaikeissa elämäntilanteissa. Se lievittää stressiä sekä tyynnyttää mieltä. Sypressi on samaan aikaan energisoiva ja rauhoittava. Tästä syystä sypressi sopii hyvin jooga- tai meditaatiohetkiin tuomaan selkeyttä mielelle.

Sypressi lämmittää kehoa tukien verenkiertoelimistön toimintaa. Se on höyryhengitettynä hyödyksi hengitysteille etenkin talvikuukausina. Sypressiä kannattaa kokeilla myös hillitsemään lasten yökastelua.

Ihonhoidossa sypressi sopii rasvaiselle ja epäpuhtaalle iholle sen puhdistavien vaikutuksiensa vuoksi. Siitä voi myös olla hyötyä selluliitin silottamisessa.

KATAJA (Juniper):

Katajan eteerinen öljy höyrytislataan sen maanpäällisistä osista eli neulasista, oksista ja marjoista.

Katajan maanläheinen, metsäinen ja makea tuoksu rauhoittaa ja puhdistaa mieltä. Kataja edistää rauhan, rakkauden ja hyvän olon tuntemuksia. Se myös laannuttaa vihan ja turvattomuuden tunteita. Iltaisin diffuuserissa käytettynä kataja maadoittaa ja edistää unen tuloa. Katajan eteerisellä öljyllä voi puhdistaa myös kotia negatiivisista energioista.

Katajan eteerinen öljy tukee ruuansulatuselimistöä ja edistää nesteiden virtausta kehossa.

Nauti katajaöljyn rentouttavista vaikutuksista pitkän päivän jälkeen hieromalla sitä pohjaöljyyn lisättynä selkään ja jalkoihin tai valmista aromaattinen jalkakylpy merisuolan kera.

Ihonhoidossa kataja puhdistaa rasvaista ja näppyläistä ihoa.

Miten sinä käytät havupuiden eteerisiä öljyjä? Onko sulla jokin oma suosikki niistä?

Eteeriset öljyt saat tilattua kauttani. Otahan yhteyttä, mikäli öljyt kutsuu sua.

Lue myös:
Parantava pihka – luonnollinen apu kesäihon hoitoon

Flunssan luonnonmukainen hoito yrttien avulla

Kevään pienet vitamiinipommit – kuusenkerkät