);

Kun kevät koittaa pohjolassa, alkaa lehtipuissa virrata mahlaa puun juurista oksistoon.

Koivunmahlan keruukausi alkaa heti pintamaan sulaessa. Etelässä mahlaa päästään valuttamaan monesti jo huhtikuun alkupuolella, kun meillä pohjoisessa sitä saadaan odotella pidempään. Keruuaika kestää yleensä pari-kolme viikkoa. Kun silmut puhkeavat puihin, alkaa mahla-aika jo olla ohitse.

Yhdestä puusta voi valuttaa mahlaa keskimäärin viidestä viiteentoista litraan vuorokaudessa. Tämä toki riippuu puun koosta ja elinvoimaisuudesta. Parhaita mahlapuita ovat hyväkuntoiselta näyttävät tuuhealatvuksiset koivut, joiden läpimitta on noin 20-30 cm. Omaan käyttöön valutettavaa mahlaa saadaan vuoden tarpeiksi yleensä riittävästi yhdestä puusta, vaikka omasta pihakoivusta. Jos et itse omista pihaa tai metsää, niin muistathan pyytää maanomistajalta luvan mahlan valutukseen!

Mahla koostuu pääosin vedestä (99%), mutta siinä on myös luonnollisia sokereita sekä vitamiineja ja hivenaineita. Näistä mainittakoon kalium, magnesium, kalsium sekä C-vitamiini. Mahla on tuoreena kirkasta ja hieman makeaa.

On hyvä tietää, että koivunmahla pilaantuu herkästi. Siitä syystä hygienisyys on tärkeää jo valutusvaiheessa. Pilaantuessaan mahla muuttuu sameaksi ja alkaa haiskahtaa tunkkaiselta. On myös hyvä huolehtia siitä, että mahla pysyy koko ajan viileänä. Valutuspaikalla ämpärin tai pullon ympärille voi kasata lunta tai muutoin yrittää suojata valutusastiaa auringon lämmöltä.

Heti valutuksen jälkeen mahla on siirrettävä jääkaappiin tai pakastettava. Jääkaapissa mahla säilyy vain parisen vuorokautta, mutta pakastamalla mahlasta pääsee nauttimaan myöhemminkin. Pakastettuna mahla säilyy seuraavaan kevääseen saakka. Mahlaa on perinteisesti myös pastöroitu, mutta kuumentaminen tuhoaa joitakin ravinneaineita, joten sitä en suosittele


NÄIN ONNISTUT MAHLAN VALUTUKSESSA

mahlan valutus

Mahlan valutus ei vahingoita puuta, mutta vaneriksi se ei enää kelpaa. Samasta koivusta voidaan valuttaa mahlaa uudestaan tulevina vuosina, mutta joka kerta on porattava uusi reikä sitä varten.

Mahlan valutukseen tarvitset kannellisen astian (tai korkillisen pullon), poran ja terän, muoviletkun. Oma mahla-ämpärini on 5 litran ämpäri, jonka kanteen olen porannut juuri letkun kokoisen reiän.

Valitse mahlapuuksi koivu, joka kasvaa valoisalla paikalla ja jonka läpimitta on rinnan korkeudelta noin 20-30 cm.

• Poraa puun varjoisalle puolelle 3-5 cm syvä reikä yläviistoon, noin 20 cm
korkeudelle maasta.
• Aseta reikään muoviletkun pää ja toinen pää kannelliseen astiaan (jonka
kanteen on porattu letkun mentävä reikä).
• Kasaa astian ympärille lunta, jos se on mahdollista tai yritä muutoin
suojata astia auringon lämmöltä.
• Käy vähintään aamuin illoin tyhjentämässä astia, tarvittaessa
useamminkin (riippuen tietenkin astiasi koosta).
• Tarvittaessa voit siivilöidä roskat tai ötökät pois mahlan seasta.
• Pullota mahla ja pistä jääkaappiin tai pakasta samantien. Pakastukseen
voit käyttää myös jääpalamuotteja


ELINVOIMAA KOIVUNMAHLASTA

Koivunmahlaa on vuosisatojen ajan käytetty rohdoksena ympäri pohjoista pallonpuoliskoa sen terveyttä edistävien vaikutuksiensa vuoksi.

Mahla vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja siitä on saatu helpotusta mm. painonpudotukseen, reumaan, nivelreumaan, munuaissairauksiin sekä vatsahaavaan. Se virkistää, puhdistaa ja antaa elinvoimaa kun olo on nuutunut. Sitä on juotu myös siedätyshoitona siitepölyallergian lievittämiseksi.

Nykyisin myös kosmetiikkateollisuus on havainnut mahlan hyödyt. Mahla uudistaa, pehmentää ja kosteuttaa ihoa. Hiustuotteissa käytettynä mahla antaa hiuksille kiiltoa ja volyymia.

koivunmahlaa

Mahla sopii ihan koko perheen juomaksi ja mahlan valutuksesta voi tehdä keväisen perinteen myös lasten kanssa. Meillä mahlaa pakastetaan joka kevät kymmeniä litroja. Sitä juodaan syksyn ja talven aikana ihan sellaisenaan tai käytetään omatekoisten mehujen laimennuksessa. Joskus laitan mahlaa myös smoothieen nesteeksi.

Miten sinä mieluiten nautit tätä luonnon superjuomaa?

Lue myös: Kevään pienet vitamiinipommit – kuusenkerkät