);

Pikimustaa jauhetta kauneudenhoitoon tai terveyden ylläpitoon? Kun kuulin ekaa kertaa aktiivihiilestä, se kuulosti niin erikoiselta, että siihen piti tutustua tarkemmin. 

Aktiivihiili valmistetaan kookoksen kuoresta, puusta tai turpeesta hiiltämällä ja sillä on myrkkyjen ja epäpuhtauksien puhdistajana jo tuhansia vuosia pitkät perinteet.  Egyptissä sitä käytettiin lääkkeenä sekä puhdistusaineena. Intiassa sillä on puhdistettu juomavesistä epämiellyttäviä makuja ja hajuja. Tieteelliset tutkimukset aloitettiin 1700-luvulla. 

Kauneudenhoidossa aktiivihiiltä voidaan käyttää sekä sisäisesti että ulkoisesti. Tässä postauksessa kerron kookosen kuoresta valmistetun ja kosmetiikkaan soveltuvan aktiivihiilen ulkoisista käyttötavoista.

Ulkoisesti sitä käytetään ihon puhdistamiseen, hiusten hoitoon ja hampaiden valkaisuun. Aktiivihiilen teho perustuu sen kykyyn vetää itseensä myrkkyjä, likaa, epäpuhtauksia ja kemikaaleja tuhatkertaisesti omaan massaansa nähden. Tämä kyllä jaksaa ihmetyttää, miten hiilenmustalla, tahraavalla jauheella voi puhdistaa?  Kuulostaa aika erikoiselta, eikö? 🙂 Aktiivihiilestä on maailmalla kohistu jo muutaman vuoden ajan, mutta sen käyttö on monelle suomalaiselle kuitenkin vielä aika vierasta. 

KASVOJEN PUHDISTUS 

Kasvojen iholla on usein epäpuhtauksia ja rasvaisuutta. Helppo tapa kokeilla aktiivihiiltä on tehdä siitä kasvonaamio. Aktiivihiili sopii erityisesti kasvonaamioihin sen syväpuhdistavien ominaisuuksiensa vuoksi.  

Kokeile vaikka tätä reseptiä ihohuokosia puhdistavasta ja hellävaraisesti kuorivasta kasvonaamiosta:  1 tl aktiivihiiltä jauheena 1 tl savea valinnan mukaan (esim. vihreää, vaaleanpunaista, punaista, sinistä tai bentoniittiä) 2 tl vettä (voit korvata tämän myös yrttiteellä, esim. siankärsämö tai voikukka puhdistavat tehokkaasti ihoa) 0,5 tl juoksevaa hunajaa Sekoita kaikki aineet keskenään ja levitä kasvoille. Anna vaikuttaa 10-20 minuuttia ja huuhtele sen jälkeen pois lämpimällä vedellä. 

Aktiivihiiltä ja kosmetiikkasavea on saatavana monista kosmetiikan raaka-aineita myyvistä verkkokaupoista niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Varmaan isommista ekokaupoista saattaisi saada myös?  En ole aivan selvillä niistä, sillä Lapissa asuessa sellaisissa ihanuuksissa niin harvoin pääsee käymään. 🙂 

HIUSTENHOITO 

Hiustenhoidossakin aktiivihiili on tehokas puhdistaja, joka antaa hiuksille kuohkeutta ja syväpuhdistaa myös päänahkaa vähentäen hilsettä.  Aktiivihiili sopii hiustuotteissa shampooseen, kuivashampooseen sekä hiusnaamioihin. 

HAMPAIDENHOITO 

Hampaiden pintojen tummentumia (esimerkiksi kahvista tai teestä johtuvia) voi vaalentaa aktiivihiilellä. Aktiivihiilijauhetta voi laittaa sellaisenaan kostutetulle hammasharjalle tai sitä voi käyttää osana itsetehtyä luonnonmukaista hammastahnaa. Aktiivihiilen sanotaan myös imevän plakkia hampaiden  pinnoilta sekä ehkäisevän reikiintymistä, vahvistavan ikeniä ja neutralisoivan pahanhajuista hengitystä. Aktiivihiilijauhe on niin hienojakoista, että hampaiden puhdistus onnistuu hellävaraisesti, kiillettä vaurioittamatta. 

Kokeilimme mieheni kanssa hampaiden valkaisua pelkällä aktiivihiilijauheella jokin aika sitten. Mieheni eritoten oli hyvin epäileväinen sen tehosta, eikä vähiten siksi, että se on ulkonäöltään pikimustaa jauhetta. Kastoimme siis hammasharjat veteen, laitoimme niihin hieman aktiivihiilijauhetta ja harjasimme hampaita hetken aikaa. En olisi itsekään uskonut, mutta eron hampaiden värissä huomasi samantien! Jos useammin sitä käyttäisi, niin hyviä tuloksia varmasti saisi. Mutta jauhemaista aktiivihiiltä käytettäessä on hyvä muistaa sen sottaavuus, lavuaariin tai vaatteisiin joutunut jauhe on hyvä pestä välittömästi pois. 

LUONNONMUKAINEN MEIKKI 

Aktiivihiilellä voi myös rajata silmiä kajalin tavoin tai käyttää sitä luomivärinä. 

HALLA-SAIPPUA 

Metsän Emännän tuotteista aktiivihiiltä löytyy Halla-saippuasta. Halla on kehitetty epäpuhtaalle iholle ja vaativaan puhdistukseen. Se sisältää aktiivihiilen lisäksi siankärsämöä, joka puhdistaa  epäpuhtauksia ja rasvaisuutta iholta sekä soveltuu myös akne-ihon hoitoon. Saippuaan ei ole lisätty mitään tuoksua, vaan mieto luontainen tuoksu tulee käytetyistä kasviöljyistä. Aktiivihiili myös antaa saippualle hienon värinsä. 

Halla tosiaan sopii vaativaankin puhdistukseen, kuten nokisiin tai öljyisiin käsiin. Maalla puulämmitteisessä talossa asuessa tälläistä puhdistajaa tarvitsee aika ajoin, kuten puukattilan puhdistuksen jälkeen tai ihan vaan leivinuunia lämmittäessä nokeentuneisiin käsiin. Tämä on myös (raksa)mieheni suosikki kaikista saippuoistani. 🙂 Meikinpoistoonkin Hallaa kannattaa kokeilla!

Oletteko te jo kokeilleet aktiivihiiltä? Miten käytitte ja mitä tykkäsitte?