);

Voikukka on ihana villiyrtti, jota pääsee keräämään heti keväällä, kun ensimmäiset lehdet alkavat kasvaa. Moni käyttää voikukan lehtiä villivihanneksena ja ravinnerikkaana salaattiaineksena. Mutta tiesitkö, että voikukan juuriakin voi käyttää niin rohdoksena kuin ruokapöydässäkin?

Rohdoskasvina voikukkaa on käytetty huomattavasti kauemmin kuin villivihanneksena. Keski-ajalla voikukka on ollut yleinen apteekkirohdos Euroopassa. Sitä suosittiin kuumelääkkeenä sen viilentävän vaikutuksen vuoksi ja myöhemmin siitä kiinnostuttiin myös maksarohtona sekä veren puhdistajana.

Kevään tultua mieli ja keho alkavat kaivata puhdistautumista talven aikana kertyneistä kuona-aineista. Voikukka on erinomainen kasvi tähän tarkoitukseen, ja etenkin sen juuret vahvoine rohtovaikutuksineen. Voikukan kaikilla osilla on rohdosvaikutuksia, mutta nyt perehdyn juurten käyttöön.

VOIKUKAN JUURI ROHDOKSENA

Keväällä ja syksyllä kasvi varastoi juuriinsa runsaasti mineraaleja ja ravinteita. Voikukan juuri on loistava kumppani hyvinvoivalle maksalle. Juurista voi valmistaa tinktuuraa eli alkoholi- tai glyseriiniuutosta, teetä tai niitä voi käyttää ruuanlaitossa monin tavoin. Alempana kerron, kuinka voikukan juurista voi valmistaa kahvinkorviketta.

Voikukan juuret ovat maarianohdakkeen ohella erinomaisimpia maksan puhdistajia ja kevät on oivaa aikaa maksan hellimiseen. Juurien käyttö edistää myrkkyjen poistumista kehosta ja alentaa kolesterolia. Voikukan juuri sisältää antioksidantteja ja sillä on tulehduksia ehkäisevä vaikutus. Juurissa on myös probiootteja, jotka edistävät hyvien bakteerien kasvua suolistossa sekä vahvistavat vastustuskykyä. Juurella on suotuisia vaikutuksia ruuansulatuksen edistämisessä. Voikukan juurilla voi hoitaa aknea tai muita iho-oireita, jotka johtuvat maksan kuormittumisesta. Pitkäaikaisella käytöllä saadaan toivotut tulokset näkymään paremmin.

Voikukan juurta ei suositella käytettäväksi, jos kärsit matalasta verenpaineesta tai munuais- tai sappivaivoista. Myöskään raskaana ollessa tai imettäessä käyttöä ei suositella.

kuivattua voikukan juurta


MISTÄ SAAN VOIKUKAN JUURIA?

Kaiva juuret maasta keväällä tai heti alkukesällä ennen kukintaa. Kukinnan alkaessa kasvi siirtää voimansa kukintaan, jolloin juuret muuttuvat kitkeriksi ja puiseviksi. Toinen ajankohta juurten keräämiseen on myöhään syksyllä lehtien lakastuessa. Juurten kaivaminen on työlästä, mutta palkitsee ahkeran kerääjän parantavilla voimillaan.

Pese, kuori tarvittaessa ja viipaloi keräämäsi juuret. Kuivaamiseen voit käyttää kasvikuivuria, uunia tai muuta lämmintä paikkaa kodissasi. Kuivuminen vie aikaa n. puolesta vuorokaudesta pariin vuorokauteen, riippuen miten niitä kuivatat. Uunissa kuivatessa aseta lämpötila 50 asteeseen ja jätä uunin luukku raolleen.

Jos et ehdi kaivaa juuria maasta nyt keväällä tai koet sen liian työlääksi ja aikaavieväksi, niin pääset silti hyödyntämään kuivattuja juuria tilaamalla niitä täältä.

KAHVINKORVIKETTA VOIKUKAN JUURISTA

Paahdetuista voikukan juurista saa miellyttävän makuista juomaa jokapäiväiseen käyttöön.

Höyryävä kahvikuppi on kuulunut aamurituaaleihini jo useita vuosia. Heti herättyäni keitän kahvit, otan kupposen kerman tai maidon kera ja nautiskelen sen rauhassa (mikäli se on lapsiperheessä mahdollista!). Vasta ensimmäisen kahvikupillisen jälkeen alan miettimään, mitä söisin aamupalaksi. Kofeiinipiikki heti aamutuimaan, jotta keho herää. Se on sopinut minulle. Mutta tiedän, ettei kofeiini sovi kaikille ja jotkut jopa saavat siitä erilaisia oireita. Mutta tiesitkö, että jättämällä kofeiinin pois, voit kokea olosi itseasiassa energisemmäksi? Jos aloitat aamusi kofeiinittomalla vaihtoehdolla, kehosi oppii tuottamaan itse energiaa, eikä sen tarvitse odottaa päivittäistä kofeiiniannosta hermostoa stimuloimaan.

Oma suosikkitapani nauttia voikukan hyvää tekevistä vaikutuksista on keittää voikukanjuurikahvia. Voikukanjuurikahvi on oikeastaan paahdetuista juurista keitettyä teetä, joka kuitenkin näyttää ja maistuu kahvilta. Ja lisäksi se on täysin kofeiinitonta! Tällä tavoin saat voikukan hoitavat vaikutukset helposti osaksi jokapäväistä ruokavaliotasi.

voikukanjuurikahvia


NÄIN VALMISTAT VOIKUKANJUURIKAHVIA

2 kupillista vettä
1-2 rkl paahdettua voikukan juurta (kuivattua juurta jauheena voit ostaa täältä)
(1-2 rkl voita/kookosmaitoa/kermaa)
(hunajaa tai muita mausteita valintasi mukaan)

Kahvi valmistetaan kuivatuista ja paahdetuista voikukan juurista.
Aivan ohuita juuria ei kannata paahtaa uunissa, sillä ne palavat helposti. Käytä ohuet juuret esimerkiksi teenä tai tinktuurana. Lehdet voit käyttää salaatissa tai kompostoida ne.

Paahtamiseen on kaksi tapaa, joko uunissa tai pannulla. Laita kuivatut juuret pannulle ja paahda miedolla lämmöllä sekoittaen, kunnes ne saavat kauniin ruskean sävyn. Toinen tapa on levittää pilkotut juurenpalat uunipellille leivinpaperin päälle ja asettaa uunin lämpötila 175 asteeseen. Uunissa paahtaminen vie aikaa noin 10-20 minuuttia, mitä kauemmin niitä paahtaa, sen tummemman värin ne saavat. Paloja kannattaa tätäkin tapaa käyttäessä sekoittaa välillä. Anna juurien jäähtyä ennen purkitusta. Paahdetut juuret tulee säilyttää pimeässä ja tiiviissä lasipurkissa, jotta ne eivät menetä aromiaan. Näin ne säilyvät useita kuukausia maukkaina.

Laita paahdetut juurenpalat kattilaan ja kaada vesi päälle. Kiehauta vesi ja valitsemasi mausteet. Laske lämpötilaa ja anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla välillä sekoittaen noin 15-30 minuuttia.
Siivilöi juuret pois ja lisää vielä halutessasi voita, kookosmaitoa tai kermaa.

Juo voikukanjuurikahvia kylmänä tai nautiskele kuumana. Kokeile rohkeasti eri makuyhdistelmiä tuomaan vaihtelua makuhermoille. Lisää kahvin joukkoon vaikka ripaus vaniljaa, kanelitanko, hunajaa, kookosmaitoa tai inkivääriä. Tai mikset kokeilisi bulletproof-kahvia voikukan juurista? Päästä luovuutesi valloilleen kahvin maustamisessa ja nauti!

Mikäli haluat lukea lisää reseptejä voikukasta ja muista villiyrteistä, liity sähköpostilistalleni ja saat minulta postia 1-4 kertaa kuukaudessa.